Vanochtend had ik een interessant gesprek met mijn vriend aan de ontbijttafel. Ik bracht een familielid ter sprake, dat ik hoog heb zitten. Van wie ik weet dat zij intelligent is, over een groot onderscheidingsvermogen beschikt met betrekking tot kunst en cultuur, dat zij de in’s en outs van de menselijke psychologie aan zichzelf en anderen heeft bestudeert, dat zij bovendien over een hoop levenservaring beschikt en ‘zelfs’ van spiritualiteit niet vies is. Zij is, wat ik zou noemen een ‘bewust mens’. Een wijs mens zelfs. En toch lukt het haar niet om iets van haar leven te maken. Zij zit gevangen in patronen die het haar onmogelijk maken om van haar leven te genieten in die mate, waarin dat naar mijn mening mogelijk zou moeten zijn. Dat is pijnlijk om te zien. En de vraag die er bij mij vanochtend rees is: Wat heeft zij eigenlijk aan haar vergaarde ‘bewustzijn’? Ís het wel bewustzijn?? Toch wel.

Gevangen in je patronen ondanks je bewustzijn

Maar eigenlijk helpt het haar weinig. Sterker nog, het helpt haar niet alleen niet, het staat haar in de weg. Het kwelt haar, dat zij zich bewust is van haar belemmeringen, en zich toch niet bij machte voelt om er iets aan te doen. Je kan inderdaad hyperbewust zijn en je erbij nog verschrikkelijk slecht voelen.

Herkenbaar?

Hierover doordenkende komen we erop uit, dat je aan bewustzijn niet veel hebt, als het je aan daadkracht ontbreekt om er ook iets mee te DOEN. Mijn vriend had er een mooi beeld bij:

Je kan wel die (bewustzijns-) ladder kennen, je kan die ook in je tuin hebben liggen. Maar als je er niet in slaagt om haar in de goede positie te brengen om er omhoog te klimmen, dan helpt zij jou niks. Nadat je die ladder hebt getimmerd, moet je haar vervolgens ook opzetten, stabiliseren en veilig beklimmen. Anders ligt zij daar maar, je struikelt er misschien erover, of je komt klem te zitten tussen de spijlen, of andere ellende.

Is daadkracht karakter-gebonden?

Ik vind het interessant omdat ik ik in mijn werk – net als veel andere coaches en trainers – roep, dat ik mensen wil helpen om meer bewustzijn te creëren. Maar eigenlijk is dat dus maar het halve werk. Als je bewust bent, wil dat nog niet zeggen dat je ook in staat bent om te HANDELEN.

Nou zou dit geliefde familielid de eerste zijn, die toe zou geven dat het haar – alle inzichten ten spijt – aan daadkracht ontbreekt. Het ligt eenvoudig niet in haar karakter om actief in te grijpen, zou zij zeggen. Zij heeft de energie ervoor niet, zou zij zeggen. Zij is er het type niet voor. En dat klopt natuurlijk ten dele. Niet iedereen is van de actie en de ondernemingslust, niet iedereen zet actief in, om verandering te bereiken, als problemen zich opstapelen en de levenslust wegsijpelt onder het toenemende gevoel van machteloosheid. En is het niet ook een kunst om zich dan maar neer te leggen bij alle onmogelijkheden? Om niet te vechten tegen je belemmeringen zodat je er minder last van hebt? Een soort zen-cultuur te ontwikkelen van je lijden? Nou dat kan, en dat kan altijd nog,  als er echt geen andere optie meer is. Maar voordat ikzelf voor die optie pleit, stel ik liever eerst nog wat vragen:

Waar zit jíj?

Wáár in je leven ben jíj je bewust van onvrede, destructieve patronen, verlammende problemen en heb je het gevoel, er niets aan te kunnen veranderen? En wat zou ervoor nodig zijn om wèl in de actie te schieten? Om wèl in te grijpen? Wat is ervoor nodig om jouw ladder op te zetten? Om er veilig op te klimmen? Te genieten van het uitzicht?

Voor mezelf heb ik ondertussen gevonden wat werkt voor mij. En zonder te willen betuttelen of mijn gevonden waarheden aan jou op te dringen, vind ik het  leuk om iets van mijn inzichten met jou te delen:

Hier zit ik: Verandering is mogelijk als het mogelijk is!

Om te kunnen handelen moet ik in eerste instantie wel eerst geloven, dat handelen effect zal hebben. Dat verandering MOGELIJK is. Dat het MIJ mogelijk is, om verandering te bewerkstelligen.  Vervolgens staat en valt mijn vermogen om verandering te bewerkstelligen, met mijn bereidschap om verantwoording te nemen voor MIJN aandeel, in wat ik als ongewenste situatie ervaar. Voor het erkennen van mijn eigen CREATIEKRACHT, zowel positief als negatief.

En dan – hoe afgezaagd ook – staat en valt mijn vermogen om verandering door te zetten, met mijn bereidschap, om mezelf in alle diepte die gewenste verandering te GUNNEN. Dat laatste is veel dieper en crucialer, dan ik ever heb gedacht. Als ik mezelf geen geluk GUN, dan zal ik er onbewust altijd voor zorgen, dat ik het ook niet krijg.

Op die twee terreinen, het oprekken van wat wij DENKEN dat mogelijk is, en het onszelf GUNNEN en MOGEN ONTVANGEN van wat er mogelijk is, valt zo ongelooflijk veel te behalen. Ik heb hier voor mezelf veel in bereikt.

Als jij resoneert met de tools van Access Consciousness of andere trainingsvormen die ik aanbiedt, dan kan ik in dit proces wellicht iets voor jou betekenen.  Ik bied Bars®-sessies aan, Bars®-Classes, Training “Authentiek Spreken”, Trainingen voor Bedrijven en Individuele Coaching-Trajecten. Over dat laatste informeer ik jou graag persoonlijk nadat je mij een email hebt gestuurd.

Ik hoop zo ontzettend, dat zoveel mogelijk mensen de moeite zullen nemen om die missende stap van het timmeren van de ladder, en het vreugdevol erop stappen, zullen nemen. Waar doen we het anders voor? Laten we bewust zijn, en laten we niet vergeten, daar ook de vruchten van te plukken.

Een sunny sunday voor jullie allemaal!! Liefs, goods spirits van

Judika

 Wil je op de hoogte worden gehouden van mijn aanbod (sessies/trainingen), en de éérste zijn, die mijn blogs te lezen krijgt? Schrijf je dan hier in!