Zwaarte.

Ik trap op de rem. Zet tachtig kilometer vóór Rotterdam – met mijn dochter van anderhalf achterin – de knipperlichten aan. Kruip de filestrook van de snelweg op. Ik bereik de parkeerplaats, amper in staat om de weg van de berm te onderscheiden. Zet de motor uit, haal met trillende handen mijn mobiel tevoorschijn. Ik zie geen cijfers! Of ik zie ze wel, maar kan ze niet erkennen omdat zij zich in viervoud aan mij tonen. Onhandig. Ik druk maar ERGENS op, op de bonnefooi. Na een paar missers slaag ik er daadwerkelijk in, het alarmnummer te bellen.

“Of er een ambulance kan komen?”

“Er zal een ambulance komen.”

Binnen enkele minuten is zij er.

Het Gravis-Beest

Eén week later, in de Neurologie van het plaatselijke ziekenhuis, nadat een hersentumor en MS kunnen worden uitgesloten, terwijl inmiddels behalve mijn oogspieren ook mijn kaakspieren, mijn nek–, arm-,  én bovenbeenspieren zijn uitgevallen, is er een diagnose. Het beest dat mij mijn kracht rooft, heeft een naam gekregen: Myastenia Gravis. Ik houd van exotische namen. Ik vind ook deze naam eigenlijk mooi.

GRAVIS. ZWAARTE.

Het is latijn. Een vrij zeldzame, vrij onbekende spierziekte. Niet noodzakelijkerwijs progressief. Echter niet te genezen ook. Verloop onbekend. Er is medicatie voor. Je kan maar mazzel hebben. Ik mag naar huis.

Pardon.

Ik MOET naar huis.

 

Ziek worden ANDEREN

Thuis maakt de Gravis – ziekte haar naam alle eer. Ik ben labiel van de recente scheiding van de vader van mijn kind. Na alle emotionele rampen heb ik mijn krachten bij elkaar geveegd om opnieuw te beginnen – het komt nu op míj aan. Ons levensonderhoud verdien ik als mimespeler en danser, natuurlijk onverzekerde zzp’er zoals in die kringen gebruikelijk. Als er één ding is, dat absoluut níet mag gebeuren, dan is het ziek worden. Godzijdank behoort dat ook niet tot de mogelijkheden. Ziek, ik bedoel, écht ziek, worden alleen anderen. Ouderen. Heel soms iemand uit de verre kennissenkring.

Sorry?

“Je bent er nogal rustig onder” hoor ik regelmatig, als ik koeltjes van mijn Gravis-Beest vertel. Ik ben echter niet rustig. Ik heb gewoon geen benul, hoe ingrijpend dit is. Hoe groot die verandering is die ik tegemoet ga. En tegen de tijd dat het tot me doordringt, dat het verdriet en de woede, de eenzaamheid en de chaos me eindelijk innerlijk over-rollen, is mijn omgeving min of meer tot de orde van de dag over gegaan.

Ik dacht, mijn lichaam te kennen en te beheersen

MIJN lichaam, waar ik voor 100% van afhankelijk was, dat ik mijn leven lang had getraind om mij te gehoorzamen, dat ik van binnen en van buiten dacht te kennen en te beheersen, MIJN lichaam had de stekker eruit getrokken. En van mijn oude leven was weinig meer over.

Dit was zeven jaar geleden.

Zeven jaar pas?

ZEVEN?

Het lijkt wel zeven LEVENS.

Waar ik zeven boeken over zou kunnen schrijven.

 

Lobsterspirit – Lightness of Being

In plaats daarvan creëer ik nu dit bedrijf:

Lightness of Being.

L van Lightness

o van of

B van Being.

LOB-ster-spirit.

Ik vind ook dit een mooie naam.

Nog mooier dan Myastenia Gravis.

 

Nieuwe Lichtheid

Want ik voel me nu (weer) licht. En dat is niet vanzelf gegaan. De zwaarte heeft me veel geleerd:

De schoonheid van tranen.

De troost van eenzaamheid.

Het spirituele ontwaken, dat begon met mijn woede op god.

Het verschil tussen zelfmedelijden en zelfcompassie.

Het verschil tussen zielig doen en mezelf lief hebben.

Ook – de opluchting, om álles op te geven.

Om op te houden met vechten.

Honderd keer opnieuw weer op te houden met vechten.

Los te laten van al wat ik dacht te zijn.

Het opnieuw vastpakken van wat ik dacht, DAN te kunnen zijn.

Steeds ook déze versie weer los te moeten laten.

Tot ik toe moet geven, dat ik niets ben.

En eindelijk mezelf kan zijn.

Ik terug kan keren naar de lichtheid – waaruit ik besta.

 

Wat is JOUW verhaal??

Als ik toen de tools in handen had gehad, die ik nu ken – was het dan makkelijker geweest?

Was het SNELLER gegaan?

Was het minder PIJNLIJK geweest?

Ik weet het niet.

Maar veel, heel veel van mijn pijn kwam voort uit mijn weigering, om verandering te accepteren.

Veel pijn kwam voort uit de BETEKENIS die ik zelf aan mijn verhaal gaf.

En die hinderde mij om me te openen voor de zegeningen die deze veranderingen feitelijk brachten.

I had to learn the hard way.

Maar wat ik geleerd heb, dat deel ik graag met jou.

Want dit is míjn verhaal.

Maar jij hebt het jouwe.

En het zal mij een eer en plezier zijn, om jouw perspectief op jouw verhaal te helpen shiften.

Om jou – met de tools en methodes die ik in de tussentijd heb leren kennen – te helpen om verandering te omarmen en niet tegen te houden.

En om jou in contact te brengen met de lichtheid die jij bent.

Misschien net iets sneller dan de zeven jaar die ik erover heb gedaan.

Of ook níet sneller- we zijn hier tóch nog even.

Hoe kan ik jou helpen in jóuw proces naar meer lichtheid?

Je kan bij mij komen voor het ontvangen van een Bars®-sessie. 

Daarnaast kan je groepstrainingen bij me volgen, waarin ik naast de tools van Access Consiousness ook andere methodes inzet, zoals opstellingen (systemisch werk), lichaamswerk en krachtige communicatie-technieken.  Als je écht de diepte inwilt, dan is er de mogelijkheid om een individueel coaching-traject met mij aan te gaan. Over dat laatste informeer ik jou graag persoonlijk nadat je mij een email hebt gestuurd.

Dus – kom langs voor een sessie, doe een gratis intake voor een coaching-traject, kom swappen of volg me gewoon een tijd, om me beter te leren kennen. Allemaal goed.

 

Nog een bijzondere oproep:

Deel graag mijn verhaal als het je raakt!

Op die manier komen meer mensen in contact met ‘Lobsterspirit’ en kan ik meer voor anderen betekenen. Dank alvast,

Ik hoop je te ontmoeten,

Good spirits,

Judika

Wil je op de hoogte worden gehouden van mijn aanbod (sessies/trainingen), en de éérste zijn, die mijn blogs te lezen krijgt? Schrijf je dan hier in!